tirsdag 10. februar 2009

På Stortinget

I sin 100-årige historie har Arbeiderpartiet i Drøbak og Frogn ikke vært forvent med representanter i landets nasjonalforsamling. Kjell Engebretsen skrev seg inn i historien da han i 1992 ble valgt som Frogn Arbeiderpartis første stortingsrepresentant. Han stod da som fjerdemann på lista til Akershus Arbeiderparti, mens han ved de to følgende valgene stod på henholdsvis annen og tredje plass.

Borgerlige representanter har det imidlertid vært. En av disse var eieren av Froen gård, høyremannen Jens Carl Peter Brandt, som representerte Høire i to perioder – fra 1900 til 1906. Den gangen var det 3-års valgperioder.

På begynnelsen av 1900-tallet stilte bykommunen Drøbak liste til stortingsvalget sammen med Moss. Fra 1906 til 1920 ble stortingsrepresentantene i Norge valgt fra såkalte enmannskretser. Moss og Drøbak utgjorde én valgkrets. I 1909 – altså samme året som Drøbaks arbeider og socialdemokratiske parti ble stiftet – var Arne Magnussen fra Moss og Hans P.A. Ruud fra Drøbak henholdsvis kandidat og varamannskandidat for Arbeiderpartiet. Arne Magnussen ble valgt til representant. Av det må vi trolig kunne trekke den konklusjonen at Hans P.A. Ruud ble varamann.

I 1945 inntok Ragnar Hansen som var født i Drøbak og medlem av Drøbak Arbeiderparti, 5. plassen på valglista til Akershus Arbeiderparti. I hvilken grad han møtte, er ukjent, men han må i praksis ha vært første varamann fordi Liv Tomter som var oppført på plassen foran ham, møtte som representant for Trygve Lie som var fritatt fra 1. februar 1946 for å kunne være generalsekretær i FN.

Fra 1954 ble en annen person som var født og oppvokst i Drøbak og tilhørte arbeiderbevegelsen, valgt som stortingsrepresentant, men han stilte for Oslo Arbeiderparti. Det var Lars Evensen, som da allerede hadde vært statsråd fra 1945. Lars Evensen var så vidt vites aldri medlem av Drøbak Arbeiderparti. Han startet som kommunist, men gikk i løpet av krigen over til Arbeiderpartiet.

Ellers har det i årenes løp stått flere kandidatene fra Arbeiderpartiet i Drøbak og Frogn på stortingsvalgslistene til Akershus Arbeiderparti, men de har inntatt tilbaketrukne og beskjedne plasser, og ikke spilt noen rolle i rikspolitikken før Kjell Engebretsen ble valgt inn på Stortinget i 1993. Han var stortingsrepresentant fram til 2005 og satt i finanskomiteen, utenrikskomiteen og til slutt i kontroll- og konstitusjonskomiteen. Han var delegat til FN i to omganger og var i åtte år medlem av parlamentarikerforsamlingen i Organisasjonen for Sikkerhet og Samarbeid i Europa (OSSE).

Det skulle altså gå 84 år fra partiet ble stiftet i 1909 til det fikk sin første egentlige, faste representant blant landets fremste folkevalgte. Så vel partiet i Drøbak som i Frogn har i årenes løp hatt mange representanter av begge kjønn som åpenbart ville kunne gjort en solid innsats i landets nasjonalforsamling. Den beskjedne representasjonen skyldes derfor trolig mer manglende innsats fra partiets side for å mobilisere for sine egne, enn mangel på egnede kandidater.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar