tirsdag 24. februar 2009

Lars Evensen

Statsråd Lars Samuel Myrer Evensen ble født i Drøbak i 1896. Han var sønn av smedmester Samuel Anton Evensen og husmor Laura Julie Evensen, begge fra Ås. Familien Evensen bodde i Storgata 18 som gikk under navnet ”Evensengården”. I 1970 ble den gamle, ærverdige tregården revet for å gi plass til Bankbygget.

Lars Evensen figurer ikke i de lokale partiprotokollene, for han fulgte i ung alder kommunistene ut av partiet. Han var sekretær og sentralstyremedlem i Norges Kommunistiske Parti fra 1925 til 1927 før han ble heltids engasjert i fagbevegelsen.

Lars Evensen var pølsemaker og ble i 1927, 31 år gammel, formann i Norsk Kjøttindustriarbeiderforbund. 7 år senere ble han sekretær og deretter nestformann i Arbeidernes faglige landsorganisasjon, dvs. dagens LO.


Drøbakgutten Lars Evensen ble en av arbeiderbevegelsens fremste tillitsmenn i sin generasjon.

Etter at Konrad Nordahl var arrestert av tyskerne under krigen, ledet Lars Evensen det illegale arbeidet i fagbevegelsen, bl.a. den undergrunnsgruppa som gav ut den illegale avisa ”Fri Fagbevegelse”. Senere flyktet han til Sverige hvor han i egenskap av kongressvalgt nestformann ledet LOs Stockholmssekretariat. Etter krigen stemte kommunistene i mot da Lars Evensen ble gjenvalgt som LOs nestformann, og senere satte kommunistavisa Friheten i gang en aksjon mot ham fordi han angivelig i sin tid i Stockholm skulle ha beskyldt kommunistene for å samarbeide med Gestapo.

I 1945 kom Lars Evensen først med i samlingsregjeringen og deretter i Arbeiderpartiregjeringen – først som handelsminister, deretter som industriminister. Fra 1954 var han stortingsmann i en periode for Arbeiderpartiet, og deretter fylkesmann i Vest Agder.

Selv om Drøbak-gutten Lars Evensen ikke deltok i partiarbeidet eller i politisk arbeid for partiet i Drøbak eller Frogn - bortsett fra som foredragsholder i Drøbak Arbeidersamfunn under valgkampen i 1945 - ble han med årene en av fagbevegelsens og landspartiets mest framtredende profiler i sin tid. Derfor har Drøbak-gutten og Arbeiderpartimannen Lars Samuel Myrer Evensen fått plass i denne beretningen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar