mandag 16. februar 2009

Staten og den norske kirke

Arbeiderpartiet har medlemmer med forskjellige livssyn. Partiet har gjennom tiden inntatt klare standpunkt til spørsmål av religiøs art og i saker som angår den norske kirke. Ved behandling av livssynsspørsmål i folkevalgte organer, har partiet likevel tradisjonelt stilt representantene fritt slik at alle har kunnet stemme i samsvar med sin personlige, religiøse overbevisning.

I 2006 avgav Frogn Arbeiderpartis medlemsmøte en uttalelse om forholdet mellom Staten og Kirken. Utgangspunktet var NOU 2006:2 Staten og Den norske kirke.

Vedtaket lød:

Frogn Arbeiderparti mener at det ikke er noe allment grunnlag i den norske befolkning for å iverksette en prosess for oppløsning av den norske statskirkemodellen.
Av utvalgets flertallsinnstilling gis det inntrykk av at det først og fremst er indre anliggender som er årsaken til at det fremmes forslag om oppløsning av statskirken.
Frogn Arbeiderparti vil beholde en åpen folkekirke som det store flertall i befolkningen vil kunne identifisere seg med.
Den norske kirkekultur har vært og er svært viktig for det store flertall i befolkningen der kirken er et trygt og godt samlingspunkt både i glede og sorg fra livets begynnelse til slutt.
Frogn Arbeiderparti går derfor imot oppløsning av statskirkemodellen.
Frogn Arbeiderparti mener at spørsmålet om oppløsning av statskirken er et så viktig spørsmål for befolkningen generelt, og partiets medlemmer spesielt, at det kreves folkeavstemming om et ja eller nei til statskirken.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar