mandag 16. februar 2009

Gamlehjemmet

Så lenge Drøbak var egen kommune, var Drøbak Hospital kommunens gamlehjem. I boka ”Drøbak” som er basert på Drøbak Arbeiderpartis studiearbeid ”Kjenn din kommune”, blir det opplyst at den Arbeiderpartistyrte kommunen i 1959 hadde 24 ”pensjonærer, hvorav bortimot halvparten er pleiepasienter”. På denne tiden hadde kommunen 2466 innbyggere -1336 kvinner og 1130 menn.

”Gamlehjemmet holder til i en vakker gammel bygning, men denne er dessverre ikke lenger tidsmessig,” fortelles det. ”Bygningen er dessuten for liten, slik at det til enhver tid er noen som må stå på venteliste.”

Man kan derfor godt forstå at det var en høyt prioritert oppgave for Arbeiderpartiet, som hadde flertall i bystyret - og senere i kommunestyret i den nye kommunen - å finne fram til forbedringer av eldreomsorgen. Et utvalg var blitt nedsatt. Forhåpentlig ville det finne fram til muligheter å ”hjelpe de gamle med deres problemer” på.

Etter kommunesammenslutningen ble det mulig å se de to tidligere kommunenes behov i sammenheng, men det skulle gå nærmere 10 år før alle eldre kommune forlate Hospitalet og flytte inn i det nye, flotte og praktiske alders- og sykehjemmet Grande.

Villa Grande
Det staselige sveitserhuset Villa Grande lå nær Ringedammen. Tross all sin ærverdige eleganse var det egentlig et ferdighus fra Strømmen Trevarefabrikk. Kommunen ervervet eiendommen, og på partimøtene kom det stadig opp forslag om hva eiendommen kunne brukes til, eller spørsmål om hvilke planer kommunen hadde.

En familie bodde i annen etasje. For øvrig var det en tid småskole i bygningen før speiderbevegelsen fikk leie første etasje.

Enkelte var ikke i tvil om den framtidige bruken. Det fortelles at når Randi Granum passerte Villa Grande sammen med familien, sa hun: ”Dette skal vi rive. Her skal aldershjemmet ligge.”

Det var en visjon hun delte med mange partifeller som i mange år kjempet utholdende for å gi kommunens eldre bedre og mer verdige forhold mot slutten av livet, og i 1967 ble sveitserbygningen revet.

Tre år senere stod et moderne, vel utstyrt aldershjem bygd av murstein, på tomta. Det betydde en merkbar forbedring av eldreomsorgen i den nye felleskommunen.

Dermed var nok et av Arbeiderpartiets sosialpolitiske mål nådd. Partiet hadde i årevis arbeidet for en bedre eldreomsorg. Innvielsen av Grande var en viktig milepel i dette arbeidet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar