tirsdag 24. februar 2009

Paul Hagen


Paul Hagen

Paul Hagen får stå som eksponent for de av partiets tillitsvalgte som gjorde sin plikt for deretter å tre stille og umerkelig tilbake i anonymitet.

Tømmermann Paul Hagen kom inn i Drøbak kommunestyre som en av Arbeiderpartiets 11 representanter i 1945. Da Ragnar Hansen forlot lokalpolitikken i 1949 ble Paul Hagen ordfører, et verv han hadde i årene 1950 og 1951 da han overlot klubba til David Kjellberg, mens han selv fortsatte som varaordfører.

Under arbeidet med dette historiske tilbakeblikket har vi forsøkt å finne nedtegnede opplysninger om Paul Hagen. Slike har ikke vært å finne. Muntlige kilder har heller ikke latt seg oppspore. Leting i lokalpressen fra tidlig 50-tall kunne trolig gitt opplysninger om hans engasjement i konkrete saker, men mennesket og partimannen Paul Hagen ser ut til å være skjult for ettertiden.

Paul Hagen var ingen anonym mann i sin samtid. Han stod fram med sine meninger og kjempet for det han trodde på. Han tok sin del av byrdene i de vanskelige gjenoppbyggingsårene etter krigen da det var nødvendig å gjøre prioriteringer og treffe beslutninger som ikke alle var begeistret for, og han innehadde lokalsamfunnets fremste tillitsverv.

Det er en viss symbolikk i at Paul Hagen på tross av høy eksponering i samtiden, på sett og vis er blitt borte i historiens skygge. På denne måten blir han en representant for alle dem som har akslet striskjorta og båret dagens byrder for partiet gjennom tiden, uten å sørge for at det står bautaer igjen etter dem.

Vi andre blir av dette minnet om hvor dårlig arbeiderbevegelsen er til å dokumentere sin historie og kunnskapen som dem som har trukket lasset. Forhåpentlig får det oss til å innse viktigheten av å beskrive vår egen samtid og samle data for å kunne dokumentere partiets historie, og historien til alle de menneskene som har gjort – og gjør - partiets historiske gjerning mulig.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar