tirsdag 17. februar 2009

Avhold eller skattelette?

Klikk på bildet for å se lesbar versjon

Flere av de personene som stiftet Drøbaks arbeider og socialdemokratiske parti i 1909 var avholdsfolk. Ja, ikke bare personlig avholdende, men de var med i Det Norske Totalavholdsselskap og talte og virket mot brennevin og for avhold. Alkoholen så de på som arbeiderklassens svøpe. Det var et syn de delte med meget markante personer i Det Norske Arbeiderparti, som for eksempel Martin Tranmæl.

Men ikke alle partifedrene i Drøbak kan ha sett på saken på samme måte – i alle fall ikke før de kom med i partiet. I en bekjentgjøring i Akershus Amtstidende i 1896 redegjøres det for hvilken velsignelse overføringer av tilskudd fra Brændevinsamlagets overskudd er for kommunen og skatteyterne.

Redegjørelsen forteller at Samlaget i 1895 omsatte for 40 818 kroner, og ”ydet til Drøbaks Kommune i Afgifter, Skat og Bidrag til de offentlige Arbeider til sammen 7441 kroner og 73 øre, som fordelt paa Skatteyderne kommer hver enkelt til gode med 27 Øre for hver Krone i Skat”.

Og får bare samlaget drive sin veldedige gjerning videre i de fem kommende år, vil skatten kunne settes betydelig ned. For å være sikker på at budskapet når fram, går bekjentgjørelsen i detalj og forteller ned til minste øre hva fordelen vil være for skatteyterne.

Hvem som har betalt inn de 40 818 kronene i ”glass- eller flaskebanken”, filosoferer imidlertid ikke bekjentgjørelsen over. Heller ikke nevnes den nøden som fylla skaper i hjem der forsørgeren ligger under for fyll og heller bruker pengene på øl og brennevin, enn til familiens underhold. Annonsen eller artikkelen, eller hva det nå skal kalles, er ensidig opptatt av skatteyternes ve og vel, og overser helt de sosiale konsekvensene av Drøbaks Brændevinsamlags virksomhet.

Det mest bemerkelsesverdige er likevel underskriften under dette hemningsløse frieriet til skatteyterne. Bekjentgjørelsen er nemlig rykket inn av Hans P. A. Ruud, gårdeieren og forretningsmannen som 13 år senere er en drivende kraft i arbeidet for å få dannet Drøbak Arbeiderparti sammen med avholdsforkjemperne Gustav Hansen og Carl Simonsen, og som lar seg velge til partiets første formann.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar