tirsdag 17. februar 2009

Julenisse og juletrær

Flere gjør krav på å ha funnet ut at den norske julenissen er fra Drøbak, men under enhver omstendighet er det hevet over tvil at partiet, og ordfører Bjørn Loge, har hatt en meget aktiv finger med i spillet – både i forskningen som brakte nissens opphav på det rene. Og i ideen å gi bort store juletrær til Berlin – og etter hvert også byen Osaka i Japan.

Den 18.desember 1989 vedtok Frogn formannskap i sak nr. 202 at "Så langt formannskapet kjenner til, må den norske julenissen vært født i Drøbak. Inntil annet er bevist, anses dette som en vedtatt kjennsgjerning, med de konsekvenser dette måtte få i praksis.”

En av konsekvensene var at et varselskilt som advarer mot nisser i veien, ble satt opp ved innkjøringen til Drøbak.

En annen og på lengre sikt viktigere konsekvens, var at julenissen ble et slags markedsføringssymbol for byen Drøbak i Frogn kommune og for firmaet Julehuset. Statusen som ”nisseby”, er etter hvert blitt godt kjent i hele Norge og langt utenfor landets grenser.

Småbyen Drøbak sender hvert år julegran til storbyen Berlin, og Frogn kommune sender juletrær til Osaka og Tokyo i Japan. Slik er Frogn og Drøbak takket være et ellevilt initiativ fra krefter som ”står Arbeiderpartiet nær”, blitt kjent ute i verden.

Slik skrives forresten ordet julenisse på japansk: サンタクロース

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar