onsdag 18. februar 2009

Kultur

”Kultur er hele vårt usynlige forråd av kunnskap, erfaringer og forventninger til hverandre,” skriver Frogn Arbeiderparti i avisa den gav ut til kommunevalget i 1995. ”Det er kulturen som styrer våre handlinger,” heter det. Kultur skaper vi selv, men den må ha grobunn og møtesteder.

Grunnlagsinvesteringene må kommunen ta seg av, framholder partiet. Det vil derfor bygge en kulturell storstue på Sand-Andersentomta, som kan huse mange slags kulturelle aktiviteter, i tillegg til at det vil videreutvikle ungdomstilbudet i kinobygget, bygge grendehus ved Dalbanen og skaffe flere områder for løkkefotball, barneidrett og friluftsliv.

Da Arbeiderpartiet hadde ordføreren fra 1987 til 1999 viste det i praksis at det ville ruste opp kultursektoren i kommunen og legge grunnlag for kulturelle aktiviteter og kulturopplevelse.

Uten Arbeiderpartiet og partiets ordfører ville det for eksempel ikke vært noe galleri i Skancke-gården. I alle fall ikke noe ”Fredrik Stabel og Avistegnernes Hus”. Et galleri som skulle vise seg å bli en merkbar tilvekst til kommunens kulturliv.

Det begynte egentlig som en tanke om å få et felles galleri for Fredrik Stabel og Ferdinand Finne, men da Finne hadde mange jern i ilden og avgjørelsen trakk ut, ble avistegnerne koblet inn i stedet. Den 12. juni 1999 ble Drøbaks nye galleri åpnet. Et landskjent galleri som på tross av en viss uro og delte meninger, har vunnet anerkjennelse både i ”kunst- og kulturkretser” og hos det ”vanlige” publikum.

Nytt orgel i Drøbak kirke ble skaffet. Det var sterkt etterlengtet både av menigheten og andre brukere av kirken.

Dessuten ble det ambisiøse prosjektet å skaffe kommunen et omfattende, seriøst bygdebokverk satt ut i livet. I fem bind beskriver bygdebøkene Frogn og Drøbaks historie fra de tidligste tider til år 2000.
I bøkene finner den interesserte leser både faktiske opplysninger og leseropplevelser som bidrar til viten om og bedre forståelse av den utviklingen som har gitt oss det lokalsamfunnet vi har i dag.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar