Arbeiderpartiets Johan Simonsen var en framsynt mann. Allerede i 1946 tok han i Drøbak Arbeidersamfunn opp tanken om en felles sentralskole for kommunene Drøbak og Frogn.
Skolesitasjonen var prekær, særlig i Drøbak. Skolen var overfylt.
Men det skulle gå noen år før tanken ble til handling. Den ble drøftet av partilagene i de to kommunene flere ganger, og i 1956 foreslo Frogn kommunestyre offisielt over for Drøbak kommune, at de sammen skulle bygge en skole. Året etter fikk de hjelp av skoledirektør Helge Sivertsen som skrev til de to kommunene og sa i fra at de måtte planlegge for 9-års obligatirsk skolegang.
Arbeiderpartiets David Kjellberg, Randi Granum og Johan Simonsen satt i den komiteen som utredet saken, og de to siste sammen med varaordfører Paul Hagen satt i byggekomiteen. Randi Granum var formann i Frogn skolestyre, og Johan Simonsen formann i Drøbak.
Overgangen fra 7-årig til 9-årig skole var en betydelig skolepolitisk reform, og et stort løft for kommunene, men Drøbak og Frogn hadde framsynte politikere som kunne samarbeide, og gikk i bresjen. Seiersten var landets første linjedelte ungdomsskole, spesialbygd til formålet. Med utstyr kom den på nesten 5 millioner kroner.
”Ganske stillferdig uten noen seremoni eller form for høytidelighet startet en skolerevolusjon i Drøbak og Frogn i går,” skrev Arbeiderbladet i et stort oppslag 21. oktober 1959. Da ble skolen tatt i bruk, men den var ikke helt ferdig. Hensynet til elevene kom først. Festlighetene fikk komme senere.
Den 10. februar 1961 kunne så nye Seiersten linjedelte ungdomskole innvies med en rekke notabiliteter til stede. Partiets ordfører, David Kjellberg, mottok skolen på vegne av Drøbak og ordfører Harald Rød på vegne av Frogn.
For å skaffe lærere, bygde kommunene i første omgang åtte eneboliger og stilte kommunale leiligheter til disposisjon.
Seiersten skole var en framtidsrettet investering i ungdom som de to kommunene hadde grunn til å være stolt av. For Arbeiderpartiet var et langvarig arbeid for bedre skoleforhold endelig gått i oppfyllelse.
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar