onsdag 11. februar 2009

Avholdssak er arbeidersak

For flere av pionerene i Drøbak Arbeiderparti var parti- og avholdssak ett og det samme. I august 1951 holdt Carl Simonsen tale på torget i Harstad. Foranledningen var at Det Norske Totalavholdsselskap hadde landsmøte i byen.

Han tok utgangspunkt i gjenreisningen etter krigen. Det var mye å bygge opp igjen. Hvilke krefter er det som river ned, der folket prøver å bygge opp? spurte han. Hans eget svar var at alkoholen og alkoholkapitalen var de største farene for samfunnet og for arbeidsfolk - på arbeidsplassen og i hjemmene.

Er det arbeiderne som forlanger å få brennevinssalg? Er det arbeiderhustruene som krever det? Nei, svarte han på sine egne spørsmål, det er den ytterste høyrereaksjon. Var arbeidere og fiskere blitt spurt om de ville ha vinmonopolutsalg, ville svaret blitt et rungende nei, mente han, og pekte på ønskeligheten av å skape en alkoholfri kultur i alle samfunnslag – og spesielt i arbeiderklassen.

Alkoholen motvirker folkets strev for å få bedre kår. I særlig grad skader den arbeiderklassen. Jeg tilhører sjøl denne klasse, sa Carl Simonsen, som mente at mange bare så på hva staten ”tjente” på alkoholsalget, men lukket øynene for at skadene og utgiftene var mange ganger så dyre. Han advarte mot at brennevinsdjevelen fikk plass ved finansministerens høyre hånd når statsbudsjettet skulle salderes.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar