mandag 16. februar 2009

Begynnelsen

Fra første stund tok Drøbak Arbeiderparti aktiv del i lokalpolitikken. I 1904 og 1907 hadde arbeiderne I Drøbak – som da ennå ikke hadde et eget parti – stilt på liste sammen med Venstre under navnet ”Drøbak Folkeparti”. Det hadde fått Høyre til å mobilisere og danne ”Drøbaks borgerlige Vælgerforening ”for Byens Opkomst og mod socialistisk og yderliggaaende Valg i Stat og Kommune”.

Men det hjalp lite. I 1907 ble sosialisten og gårdeieren Hans P. A. Ruud valgt til ordfører ved loddtrekning. En barriere var brutt, og en ny æra var begynt.

Da det nye Arbeiderpartiet gikk til valg på eget program og med rene lister i 1910, fikk det inn sju representanter i bystyret, hvorav to i formannskapet. Det lagde bølger i andedammen. På topp stod gårdeierne Hans P. A. Ruud og Fredrik Gulliksen. Ruud, som allerede hadde vært ordfører, ble sammen med snekkermester Gustav M. Hansen, partiets representanter i formannskapet.

Det var altså ikke proletarene, men likevel overbeviste sosialister og socialdemokrater, som gikk i bresjen for partiet i lokalpolitikken. Fra 1910 av talte Arbeiderpartiets folk i Drøbak sin egen sak. Tidligere var arbeidernes sak ”ivaretatt” av velmenende borgere som mente at de best forstod hva arbeiderne trengte og hva slags samfunn vi skulle ha. Nå tok arbeiderne selv ordet.

For fattigfolk var de første tiårene på 1900-tallet usedvanlig vanskelige. Til forskjell fra mange andre hadde folk i Drøbak den fordelen at de kunne fiske - til eget bruk og til litt salg i naboskapet. Det var det ikke alle som likte. I 1911 kom det et forslag om å forby salg av ”undermålsfisk” som Frogn bygdebokverk IV kaller det. Da tok Arbeiderpartiets fremste talsmann i bystyret, Hans P. A. Ruud til motmæle:

- Et slikt forbud vil skade mange fattige i deres nu lovlige ernæring, sa han, ”ikke alene der hvor Mor sitter alene med en stor Barneflok, men ogsaa der hvor Sygdom eller Alderdommen har brudt Mandens Kraft og hensat ham til en fattig Fiskers Kampplads med en gammel Baad og et kort Fiskesnøre.”

Det var dette lokalsamfunnet Drøbak Arbeiderparti skulle virke i.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar