tirsdag 10. februar 2009

Avholdslokalet blir Bygningsarbeidernes Hus

Avholdslokalet i Lindtruppen står meget sentralt i lokalpartiets historie og er nesten for et Folkets Hus å regne. Der ble Drøbak Arbeiderparti stiftet, der har partiet holdt et stort antall av sine møter, og der har det hatt sine sosiale sammenkomster og lystige stunder. Også for kvinnelaget og ungdomslaget var Avholdslokalet stedet hvor de følte seg hjemme.

Huset ble bygd av partiveteran og avholdsmann Gustav Hansen som bodde i nabohuset og eide grunnen. I 1952 ble lokalene pusset opp, og høsten 1956 ble eiendommen solgt til Drøbak Bygningsarbeiderforening. Fra å hete Avholdslokalet gikk det etter hvert over til å bli benevnt som Bygningsarbeidernes Hus.

For arbeiderbevegelsen i Drøbak – og etter hvert Frogn – gjorde navneskiftet ingen stor forskjell. Den holdt fortsatt de fleste møtene sine der – både i hverdag og fest. Slik fortsatte det til Frognhallen ble reist. Da lokalpartiet på 1970-tallet fikk kontorlokaler i Frognhallen, ble partilagets eiendeler flyttet fra et rom det hadde disponert i Bygningsarbeidernes Hus, og til de nye, større og mer moderne lokalene i Frognhallen.

Etter hvert var lokalene i huset i Lindtruppen blitt for nedslitte og for trange, men bygningen hadde historisk verdi og kunne vært pusset opp og brukt til kontorlokaler for den lokale arbeiderbevegelsen og møterom for mindre forsamlinger. Slik gikk det imidlertid ikke.

Før Avholdslokalet og Ruudgården ble revet, innbød Sosialistisk Venstreparti Frogn Arbeiderpartiet til en felles innsats for å forsøke å redde de to bygningene. Partiet svarte imidlertid avvisende, og viste til at saken var behandlet grundig på en demokratisk måte, og at beslutningen om å rive var ugjenkallelig.

I 1981 ble huset, og nabohuset Ruud-gården, revet for å gi plass til utvidelse av Fardalsvingen fordi veien ble ansett som trafikkfarlig. Dermed forsvant et av arbeiderbevegelsens mangeårige tilholdssteder i Drøbak.

Senere ble veien gjort smalere igjen for å dempe farten på trafikken, og det ble etablert parkering langs veien der de to husene hadde stått.

Slik mistet arbeiderbevegelsen den bygningen i Drøbak som den gjennom historien hadde vært nærmest knyttet til, og som rommet dens historie.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar