torsdag 12. februar 2009

Arbeiderpartiet tok alt

Enkelte partimedlemmer i Drøbak fryktet at kommunesammenslutningen skulle frata Arbeiderpartiet dets sterke posisjon og flertallet i kommunestyret. Det var en unødig engstelse. Partiet fikk 16 av 31 representanter, rent flertall og både ordføreren og varaordføreren. David Kjellberg som hadde vært ordfører i Drøbak, fikk på ny ordførervervet, denne gang med partifellen Einar Høibraaten fra Frogn som varaordfører.

Allerede på det konstituerende møtet i kommunestyret oppstod det konfrontasjoner mellom flertallet og mindretallet. Arbeiderpartiet ville ha fart, men orden i sakene, og ville ansette Rolf Thorbjørnsen som kontorsjef i den nye kommunen. Det ville ikke de borgerlige. De ville se tiden an og bare konstituere ham. Det ble en lang og til dels hissig debatt, før Arbeiderpartiet brukte flertallet og ansatte Rolf Thorbjørnsen som kontorsjef i den nye kommunen.

Etter møtet skrev Venstrekvinnen Astri Frisak et harmdirrende leserbrev i Amta der hun mente at man ikke hadde fått et nytt kommunestyre, men at Drøbak bystyre nå var flyttet til Frogn med fiks ferdige standpunkter avgjort i hemmelige gruppemøter, og med ”døve ører til argumenter som går i mot”. Kommunestyret er gjort til en forsamling som skal strø sand på det ”som er ferdiglavet på forhånd”, mente hun. Mindretallet kan tie. ”En karikatur av den – én gang – frie tanke hos vårt folk.”

I likhet med enkelte andre lokalpolitikere mente hun vel egentlig i klartekst at flertallet oftere burde gi etter for mindretallet – som hun selv tilhørte, men selve hensikten med frie valg, å vinneflertall for å kunne gjennomføre partiets politikk, kan hun ikke ha forstått. Men det var hun ikke alene om.


Arbeiderpartiets David Kjellberg var ordfører i bykommunen Drøbak og ble ordfører i den nye kommunen Frogn. (Foto av bilde i ordførergalleriet i Frogn rådhus. Tegning: Linge.)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar