Opplysnings- og studiearbeidet lå lokalpartiet tungt på hjertet. Både lokalpartiet og ungdomslaget drøftet stadig studievirksomheten. Bevilgninger til tiltak og oppfordringer til aktivitet, var stadig oppe til behandling i styre- og representantskapsmøtene.
På 50-tallet hette nemnda som skulle ta seg av studiearbeidet, ”Studienemnda for Drøbak-Frogn”. Det var altså et samarbeid om studie- og opplysningsarbeid før kommunesammenslutningen. I 1954 stilte partiet i Drøbak 400,- kroner til disposisjon for nemnda. Beløpet var å betrakte som lån. Kjellberg kunne fortelle at ”Samorg” hadde bevilget 200,- kroner til samme formål.
På slutten av 50-tallet gjennomgår Drøbak Arbeiderparti i likhet med en rekke andre kommunepartier landet over, studieopplegget ”Kjenn din kommune” som Arbeidernes opplysningsforbund (AOF) har utarbeidet. Arbeidet resulterte i den vesle boka ”Drøbak” som Drøbak kommune gav ut.
AOF-utvalg
Utover på 60-tallet utvidet Arbeidernes Opplysningsforbund virksomheten. I tillegg til tillitsmannsopplæring drev organisasjonen allmennkulturell opplysningsvirksomhet, så som språkkurs, hobbykurs m.m. Lokale AOF-foreninger stod for virksomheten ute i kommunene.
Frogn hadde lenge drevet studiearbeid, men hadde ikke AOF-utvalg eller AOF-forening. Høsten 1970 møtte imidlertid Boris Hansen fra AOF i styret og orienterte om organisasjonen og argumenterte for å få opprettet AOF-forening i Frogn. Styret nedsatte et 3-mannsutvalg som skulle arbeide med saken. Aasmund Berg ble leder, Reidun Dahl kasserer og Sigmund Johansen styremedlem. Da Berg ble formann i lokalpartiet kort tid senere, overtok Hilmar Hansen ledervervet.
Allerede våren 1971 var arbeidet godt i gang. En kurskatalog ble distribuert til samtlige husstander i kommunen, og resultatene lot ikke vente på seg. 11 kurs med god oppslutning ble gjennomført.
Follo AOF
I noen år ble det drevet en viss virksomhet i Frogn og enkelte av de andre Follo-kommunene, før AOF-utvalgene i Follo gikk sammen i én forening med styre og representantskap. Foreningen fikk etter hvert heltidsansatt undervisningsleder. Virksomheten tok seg for en tid opp, men da det offentliges tilskudd til voksenopplæringsarbeid ble redusert, oppstod det snart økonomiske problemer. I 1980 var foreningen ikke lenger i stand til å betale sine regninger.
I 1981 vedtok partiet å delta i Follo AOFs årsmøte, men erklærte på forhånd at det ikke var villig til å være med og dekke eventuell gjeld.
AOF-forening
Senere samme året tok lokalpartiet initiativ til å danne en egen AOF-forening i Frogn. Konstituerende møte ble holdt 30. juni. De organisasjonene som stod bak foreningen var Frogn kommunale forening, Drøbak-Frogn Arbeiderkvinnelag og Drøbak-Frogn Arbeiderparti. Dessuten ble Drøbak-Frogn Pensjonistforening og Drøbak Boligbyggelag invitert til å være med.
Foreningen valgte Gunn Nilsen fra Frogn kommunale forening til leder og vedtok å sende en henvendelse til Follo AOF-forening for å få utlevert kartoteker, materiell m.v. som angikk arbeidet i Frogn.
I hvilken grad foreningen fikk i gang studiearbeid i partiet eller for kommunens befolkning, er usikkert. De protokollene fra partiets styre- og årsmøter som er tilgjengelige har lite å fortelle, og selve partiprotokollen fra denne tiden er ikke å finne, men virksomheten har neppe vært stor, for i 1989 tas det igjen initiativ til å danne en regionorganisasjon. Et nytt Follo AOF skal ta over for AOF-foreningene i kommunene. Foreningene legges ned og erstattes av AOF-utvalg som samarbeider med den regionale organisasjonen.
I beretningen for 1990-1991 gir organisasjonen uttrykk for optimisme, og skriver at ”Follo-beboerne begynner å kjenne oss”. Forespørsler kommer hele året og parti- og fagbevegelse bruker kursene som er bekjentgjort via kursplan og annonser i lokalpressen. Og det er et relativt stor uutnyttet potensial.
Allerede året etter er imidlertid tonen en annen. Aktiviteten har vært lavere, og økonomien er dårlig. Innsparinger må foretas, men håper i det lengste å unngå å gi opp.
AOF Follo
De senere årene har det ikke vært noen organisatorisk kontakt mellom Frogn Arbeiderparti og AOF. Partiet velger ikke lenger representanter til AOFs styrende organer, men AOF er fortsatt det organet i arbeiderbevegelsen som driver organisert opplysningsarbeid og som arrangerer studie- og kursvirksomhet for partiorganisasjonen.
I dag driver AOF i Follo i all hovedsak utadvendte kurs for den studiesøkende allmennheten – for eksempel kurs for personer som tar sikte på å avlegge fagprøve på grunnlag av lang yrkespraksis. Blant de kompetansegivende kursene er altså teoriopplæring til fagprøven i forskjellige lærefag, for eksempel for helsefagarbeider, men også opplæring i regnskapsfag, lederutvikling, salg, service og sikkerhet som dekker fagbrevene kontor- og administrasjonsfaget, salgsfaget (butikk/salg) og vekterfaget, og sertifisert sikkerhetsopplæring.
AOFs utadvendte kurs er tradisjonelt bekjentgjort for distriktets befolkning ved kursplaner i postkassene og annonser i avisene. I dag finnes opplysninger om virksomheten på internett. AOF har tilpasset seg en ny teknologisk virkelighet og et nytt og annerledes studiemarked.
tirsdag 10. februar 2009
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar