lørdag 14. februar 2009

Spania

På slutten av 1930-tallet var ungdomslaget i Drøbak internasjonalt orientert. Borgerkrigen i Spania opptok den norske arbeiderbevegelsen. Også i Drøbak. Og ungdomslaget var, i likhet med ungdomsfylkingen for øvrig, spesielt opptatt av spørsmålet.

Fra 1937 og utover dukket Spaniahjelpen stadig opp i møtebøkene til ungdomslaget. Lagets økonomi var rett som det var på minussiden, men nøden og behovet for hjelp i Spania var stort. Det gikk foran egne interesser. Ved årsskiftet 1937-38 gikk ungdomslaget i Drøbak i spissen for å lage en Spania-uke. De lokale fagforeningene og partilaget ble innkalt til møte og fem fagforeninger og kommunepartiet møtte.

Ikke alle var glade for at ungdomslaget hadde påtatt seg en så stor oppgave, men David Kjellberg roste tiltaket, en Spania-komité ble nedsatt, og arbeidet gikk sin gang.

Ungdomslagets interesse for borgerkrigen i Spania var ekte og langvarig og gav seg flere utslag, men innsamling av penger via Spania-komiteen var hovedsaken. Et forslag om at ungdomslaget skulle bære Spania-plakater i 1. maitoget i 1938 ble imidlertid nedstemt, uvisst av hvilken grunn.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar