onsdag 11. februar 2009

Norsk Folkehjelp

Landsorganisasjonen stiftet i 1939 Norsk Folkehjelp med det dobbelte formål at organisasjonen skulle være et redskap i arbeiderbevegelsens arbeid for bedre folkehelse, og en hjelpeorganisasjon som kunne brukes til å yte hjelp over landegrensene. På sett og vis var Norsk Folkehjelp en forlengelse av det helseforebyggende arbeidet som ble utført gjennom Arbeidersaniteten, og det internasjonale hjelpearbeidet som Spaniakomitéen og Finlandshjelpen stod for.

Arbeidersaniteten var sprunget ut av Arbeidernes Idrettsforbund, og skulle opprinnelig ta seg av «skader under idrettskonkurranser, opprette førstehjelpsstasjoner ved badeplasser og skikonkurranser der skader forekommer», men fikk etter hvert et noe videre helseforebyggende formål.

De protokollene som finnes fra virksomheten i Arbeiderpartilagene i Frogn og Drøbak, og arbeiderkvinnelaget og arbeiderungdomslaget i Drøbak, tyder ikke på at det har eksistert noe arbeideridrettslag i kommunen, eller noe lokalt organisasjonsledd av Arbeidersaniteten. Derimot vet vi at Drøbak A.U.L. arbeidet iherdig både for Spaniakomitéen og Finlandshjelpen.

Om det var dette arbeidet som lå til grunn for det senere Drøbak og Frogn Lag av Norsk Folkehjelp, er ikke kjent. Heller ikke er det kjent hvem som stod bak det lokale Folkehjelpslaget som virket i kommunen på 1950-tallet. I 1957 søker laget om tilskudd fra Drøbak Arbeiderparti til ferie for slitte husmødre. Husmorferie var et formål de lokale partimedlemmene hadde sans for. Partiet bevilget derfor kr 50,-.

I protokollene blir det flere ganger vist til søknader fra Norsk Folkehjelp, men det framgår ikke om det er fra den nasjonale – eller muligens en regional organisasjon - eller om det er Drøbak og Frogn Lag som søker. Søknadene blir som regel avslått fordi partiets økonomi ikke er spesielt god, men fra tid til annen får organisasjonen et mindre beløp.

Hvor lenge den lokale hjelpeorganisasjonen har drevet sin virksomhet, er vanskelig å si, men laget er nevnt i trykksaken ”Drøbak” blant organisasjoner som fantes i kommunen omkring 1960.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar