onsdag 11. februar 2009

Begrepsforvirring

I politikken er det mye som ikke er det som det gir seg ut for å være. Begreper kan for eksempel brukes for å skape forvirring. Kommunisme er et slikt begrep.

Under og like etter den russiske revolusjon ble kommunisme av enkelte oppfattet som et honnørord, og folk kalte seg gjerne kommunister. Selv relativt moderate Arbeiderpartifolk bekjente seg til kommunismen en kort stund – i en forvirret tid. Arbeiderpartiets nydannede ungdomsorganisasjon kalte seg i 1924 ”Venstrekommunistisk Ungdomsfylking”, trolig for å vise at Arbeiderpartiets unge ikke var mindre radikale enn de uttråtte kommunistene, og den ungdomsorganisasjonen som fulgte dem.

Da stråleglansen avtok, forsøkte kommunistene i det nye utbryterpartiet å skjule hvem de egentlig var og fange Arbeiderpartiets medlemmer i en ordfelle. Etter at de hadde forlatt DNAs landsmøte torsdag den 3. november 1923, og stiftet Norges kommunistiske parti dagen etter, erklærte det nye partiet: ”Det Norske Arbeiderparti fortsetter heretter sin virksomhet under navnet Norges Kommunistiske Parti, avdeling av Den 3. Internasjonale. Landsmøtet henstiller til alle avdelinger å endre sitt navn i overensstemmelse hermed".

Dette var imidlertid en tilsnikelse og ikke riktig. Kommunistene forlot landsmøtet og forlot Arbeiderpartiet som fortsatte - og altså representerte kontinuiteten.

Den som leser den politiske historien - også den lokale - må passe seg for å gå vill i begrepene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar