mandag 16. februar 2009

Mindre sparing, mer til eldre og unge

I 2005 sendte Frogn Arbeiderpart ut en pressemelding hvor gruppeleder og ordførerkandidat Svein-Eirik Moen, redegjorde for den grunnleggende forskjellen på Arbeiderpartiets og de borgerlige partienes politikk.

Pressemelding
Frogn arbeiderparti ønsker en offensiv satsning i budsjettet for 2006
Rådmannens budsjettforsalg for 2006 bærer preg av at flertallskammeratene i lengre tid har signalisert at sparekniven er det viktigste redskap for å skaffe Frogns innbyggere bedre tjenester. Frogn Arbeiderparti har en mye mer offensiv holdning, og vil heller ha fokus på hvordan effektivisering kan gi flere og bedre tjenester til kommunens innbyggere.
Det fremlagte budsjett er gjort opp med et overskudd på vel 12 millioner kroner for 2006. Frogn Arbeiderparti er enig i at man må ha en reserve, som sammen med oppsparte midler fra tidligere år kan dekke uforutsette kostnader i løpet av året. Det må likevel foretas en avveining mellom behovet for en slik buffer og viktigheten av de tjenester som man skjærer ned på for å øke denne bufferen. Vi mener at man i årets budsjett har gått for langt. Vi reagerer også på at man har foreslått betydelige kutt innenfor våre viktigste områder, som eldreomsorg og rehabilitering.
Frogn Arbeiderparti vil si nei til en rekke av de kutt som rådmannen foreslår, og for å nevne et eksempel, Stabelhuset skal selvfølgelig få tilskudd for 2006.
Regjeringsskiftet har gitt oss ca. 8 millioner kroner mer årlig, som vi kan benytte til å forbedre tjenestetilbudet til kommunens befolkning. I tråd med regjeringens målsetting, vil vi benytte disse midler på omsorg og skole. Vi vil særlig peke på to områder hvor vi vil kjempe for at det blir satt inn ressurser:
Innenfor eldreomsorgen har en konsulentrapport pekt på at vi bør øke innsatsen innenfor hjemmehjelp og omsorgsboliger. Administrasjonen ønsker å utrede dette videre. Vi trenger ingen videre utredning. Vi ønsker å sette av 4 millioner kroner i budsjettet. For en slik sum vil vi trolig kunne få fem nye hjemmehjelpere i heldags stilling, døgnbemanning på Haukåsen, samt forbedre kontakten med alle kommunens eldre, ved å etablere en funksjon i tråd med det forslag til Seniorkonsulent som Eldrerådet har framsatt.
I arbeidet med de unge blir behovet for mer voksenkontakt stadig understreket. Vi vil utfordre rådmannen på hvordan han kan få antall elever i hver basisgruppe i skolen ned på landsgjennomsnittet. Særlig på mellom og ungdomstrinnet ligger vi dårlig an i Frogn. Våre grupper er på 19 elever, mens gjennomsnittet i landet er 15. Videre vil vi be om en styrking av skolefritidsordningen og arbeidet i junior/ungdoms­klubbene. Vi ønsker å bevilge 3 millioner kroner til disse formålene i 2006.
Det er selvfølgelig mange andre poster som også krever oppmerksomhet. Frogn Arbeiderparti mener at hovedfokus nå må settes på å snu den trend vi har sett de senere år, hvor sparing har vært eneste post på programmet. Vi ønsker en offensiv satsning. Frogn Kommunes innbyggere skal få flere og bedre tjenester i 2006 samtidig som vi skal påse at kommunen har en sunn økonomi.

Svein-Eirik Moen
Gruppeleder Frogn AP

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar