tirsdag 10. februar 2009

Bevegelsens møtesteder

Flere av møtebøkene fra partiets, kvinnelagets og ungdomslagets første tid, forteller ikke hvor møtene fant sted. Vi vet imidlertid at møter med få deltakere, som styremøter og lignende, ofte ble holdt hjemme hos noen av medlemmene. På årsmøtet i Frogn Arbeiderparti i 1940 ber Einar Høibraaten forsamlingen takke formannen, Karl And. Abrahamsen, for at han har hatt styremøtene hjemme hos seg. Det burde ellers vært en sak for Drøbak Arbeiderparti hvor Abrahamsen var formann før, under, og en kort tid etter, krigen. Kvinnelaget holder også lenge møtene hjemme hos hverandre, men kommer etter hvert til at dette virker hemmende på rekrutteringen.

Avholdslokalet
Et møtested som stadig går igjen utover i mellomkrigstiden er Avholdslokalet, senere også kjent som Bygningsarbeidernes Hus. Snekkermester Gustav Hansen eide ”Gravegården” i Lindtruppen. Den lå mellom garverigården og Ruudgården som lå lenger oppe i Fardalsvingen der Osloveien kommer ut. Gustav Hansen var sosialdemokrat og hadde sittet i Drøbak bystyre i flere år før det lokale Arbeiderpartiet ble stiftet, men han var også en meget ivrig avholdsmann. På en del av eiendommen i Lindtruppen bygde han et forsamlingshus som etter hvert ble kjent som Avholdslokalet og som skulle komme til å innta en meget spesiell plass i Drøbak Arbeiderpartis historie.

I Avholdslokalet ble partiet stiftet i 1909, der ble det splittet noen år senere, og der ble det samlet igjen. En rekke av lokalpartiets sentrale begivenheter fant sted i Avholdslokalet inntil huset sammen med Ruudgården som lå ovenfor, ble revet i 1981 for at Fardalsvingen skulle kunne bli rettet ut. Dermed forsvant en viktig del av historien til arbeiderbevegelsen i Drøbak uten at bevegelsen selv mobiliserte for å ta vare på denne historiske bygningen.

Ellers er byens hoteller og Festiviteten stadig nevnt som steder for større møter, fester og lignende. Festiviteten lå i bakgården til Hotel Britannia og ble også bygd av en av de forretningsdrivende i Drøbak som hadde et meget nært forhold til det lokale Arbeiderpartiet.

Ungdomslaget hadde flere av sine møter i ”Åttekanten” som lå i krysset mellom Torggata og Osloveien, rett foran der Narvesen i dag holder til. Der bodde nemlig Ruth ”Tutta” Kristiansen, senere bedre kjent som ”Tutta” Brynhildsen, som i mange år var et framtredende medlem av ungdomslaget.

Moskvagården
I tiden etter 1. verdenskrig hadde Drøbak Arbeiderparti sitt eget hus, som imidlertid etter en tid ble solgt igjen. Det var Gulliksgården som ligger vis a vis Drøbak Hospital der Seimbakken løper ut i Niels Carlsens gate. Huset ble da Arbeiderpartiet eide det, kalt Moskvagården eller ”porten til Moskva”, og rommet bl.a. en tid avisa Follo Socialdemokrat. Gården er i dag ominnredet til et leilighetskompleks vegg i vegg med Apotekerblokka som ligger der partiets meget markante ektepar, Petra og Johan August Bonsak, bodde og drev et overnattings- og bevertningssted. Både Moskvagården og Bonsakgården var møtesteder for partiet og kvinnelaget.

Tanken om egne møtelokaler for arbeiderbevegelsen ble imidlertid ikke skrinlagt med salget av huset i Seimbakken. På 30-tallet syslet partiet med tanken på å få reist et Folkets Hus i Drøbak. Finansieringen ble drøftet med Folkets Hus-bevegelsen i Oslo, men det viste seg vanskelig å få lån. Tanken ble imidlertid ikke oppgitt, og lokalpartiet satte i november 1939 ned en ”Folkets Hus komité” med Ragnar Hansen, David Kjellberg og Vidar Halvorsen som medlemmer. Det var innflytelsesrike og handlekraftige personer, men mindre enn et halvt år senere var krigen kommet til Norge, og planene falt bort av seg selv.

Da Frognhallen var kommet på plass og hadde åpnet sine lokaler for å tjene som idrettshall og samfunnshus, hadde Arbeiderpartiet en tid kontor der, og medlemsmøter m.m. ble holdt i hallens kantine eller i kommunestyresalen hvor også fester og andre arrangementer med mer sosial enn politisk karakter ble holdt. Juletrefester, nyttårsfester m.v. ble også holdt i aulaen, dvs. festsalen, til Seiersten skole.

Etter at Rådhuset ble reist, har de fleste av partiets møter og arrangementer funnet sted der, men møter har også vært avhold i lokalene til Akershus Amtstidende, i Drøbak Hospital, ved Dal skole og i andre lokaler i Drøbak sentrum og ellers i Frogn.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar