tirsdag 24. februar 2009

Randi Granum




Randi Granum

Randi Granum ble født 17. november 1906 på Nesodden. Hun døde 23. desember 1974.

Randi Granum ble m.a.o. bare 68 år gammel, men fikk utrettet mye – både for den tidligere herredskommunen Frogn og det nye Frogn som oppstod etter sammenslutningen med Drøbak 1. januar 1962.

Hun var i flere perioder medlem av Frogn herredsstyre og formannskap. Randi Granum var spesielt opptatt av skole- og eldrepolitikk. Hun var formann i Frogn skolestyre og medlem av byggekomiteen for Seiersten ungdomsskole som Frogn bygde sammen med nabokommunen Drøbak, og hun satt i styret for Frogn aldershjem på Sogsti.

Etter valget i 1961 var Randi Granum eneste kvinne i kommunestyret i den nye kommunen. Hun var en ivrig forkjemper for bedre forhold for kommunens eldre, og satt i byggekomiteen for aldershjemmet på Grande. Familien forteller at når den passerte Villa Grande, eller når stedet kom på tale, sa Randi: ”Dette skal vi rive, her skal aldershjemmet ligge.”

På 1940-tallet stiftet Randi Granum Skogbygda sanitetsforening. Det var et utslag av det samme sosiale sinnelaget som hun viste i politikken.

Etter kommunesammenslutningen var hun med og stiftet Skogbygda Arbeiderlag som et lag i det gamle Frogn under Drøbak-Frogn Arbeiderparti.

Randi Granums engasjement og innsats i politikken er imponerende i seg selv, og blir ikke mindre imponerende når man vet at hun bodde avveies på Brevik og hadde lang og tungvint vei til møtene i kirkebygda, hos Harald Rød, på Bilitt, på Ullerud – eller etter kommunesammenslutningen, i Drøbak. Om sommeren måtte hun i båt, og om vinteren gikk hun alene i mørket over isen og over land før hun kunne ta bussen ved Nesset.

Knapt noen har i dag forutsetninger for å forstå hvor sterk interessen og samfunnsansvaret må ha vært, og hvilken viljestyrke det må ha krevd, å skjøtte politiske verv under slike ekstreme omstendigheter.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar