tirsdag 24. februar 2009

Alf og Reidun Dahl


Alf Dahl



Alf Dahl var en av de klippene som arbeiderbevegelsen i Drøbak og Frogn bygde på i årene før og etter 2. verdenskrig. Han stilte opp hvor det trengtes, først i ungdomslaget, senere i partiet. Med sin rolige myndighet, ideologiske forankring og sitt sunne skjønn fikk han stor innflytelse, ikke bare i partiet, men også i lokalpolitikken.

Alf Dahl ble aldri ordfører, men hadde både kunnskapen, og de personlige egenskapene som skulle til. Derimot ble han varaordfører – og et velorientert og innflytelsesrikt medlem av en rekke kommunale styrer og utvalg gjennom en mannsalder. En spesiell interesse hadde han for boligpolitikken hvor han var en sosialt bevisst talsmann for å bygge slik at det kom vanlige folk til gode.

Det lå ikke i kortene at Alf Dahl skulle bli sosialist. Han ble født i Vardø i 1911. Familien tilhørte det etablerte borgerskapet. 20 år gammel kom han til Drøbak. Sterk sosial samvittighet, et våkent øye for skeivhetene i samfunnet – bl.a. gjennom egen opplevelse av arbeidsløshetens elendighet – gav ham forståelse av at den som vil forandring til det bedre, må stå solidarisk sammen med andre. Dette brakte ham inn i den faglige og politiske arbeiderbevegelsen i Drøbak.

Alf Dahl var i noen år hovedstyremedlem i Norsk Transportarbeiderforbund, men den livslange innsatsen nedla han for arbeiderbevegelsen i Drøbak og Frogn.

I Drøbak A.U.L. møtte unge gutter og jenter med samme politiske visjoner og grunnholdning hverandre. Flere fant i dette miljøet en ledsager for livet. Alf fant Reidun. Hun var politisk bevisst og hadde en sterk sosial samvittighet. De stiftet hjem og fikk barn. Det krevde sitt av tid og omsorg, men de tok seg begge tid til å arbeide for fellesskapets beste.


Reidun som først var et aktivt medlem av Drøbak A.U.L., ble tidlig en av de drivende kreftene i Drøbak Arbeiderkvinnelag hvor hun både reiste politiske spørsmål, tok seg av organisatoriske gjøremål – og bidro til å underholde på møtene, bl.a. som medlem av ”Hjertenier’n”. Men den store samfunnsinnsatsen gjorde hun i skolestyret og sosialstyret gjennom et kvart århundre. Og i kommunestyret. I bykommunen Drøbak var hun en periode eneste kvinne i bystyret.

Reidun Dahl


Alf og Reidun Dahl var samfunnsbevisste, og viste en aldri sviktende vilje til å stå til disposisjon for lokalsamfunnet og arbeiderbevegelsen. De var av dem som bidro sterkt til at Norge kunne ta steget fra førkrigstidens fattigsamfunn til etterkrigstidens velferdssamfunn.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar