tirsdag 17. februar 2009

Først av alt må bolignøden avskaffes

”Boligsituasjonen er prekær. Først av alt må bolignøden avskaffes,” sa ordfører David Kjellberg i et intervju med Arbeiderbladet i august 1964.

”Folk i kommunen bor dårlig, og mange utenfra ønsker leiligheter, hus og tomter. Folk på Grorud, Lambertseter og sånne plasser bor i og for seg bra, men lengter etter et lite hus for seg sjøl med egen hage,” mente han. Og det kunne de få i Drøbak – eller rettere sagt i Frogn – for den nye kommunen hadde store planer under Arbeiderpartiets ledelse.

I programmet til kommunevalget i 1961 lovte Arbeiderpartiet å ”støtte alle tiltak for å øke tempoet i boligbyggingen”. Boligkooperasjonen skulle etter partiets mening være kommunens redskap i arbeidet for å bygge mer og moderne, og bygge rasjonelt og økonomisk slik at folk kunne klare utgiftene. Det var viktig å unngå en hver form for ”privat spekulasjon”.

Egnede tomteområder måtte reguleres for ”boligbygging i stor stil”, og de som var heldige og kunne forlate trange, usunne boliger for å flytte inn i moderne boliger med innlagt vann, bad og toalett, måtte få fordelaktige bosettingslån slik at de kunne klare utgiftene.

I årene som fulgte, var boligbyggingen fortsatt en av de høyest prioriterte oppgavene for partiet, og mange kan takke Arbeiderpartiet for at de fikk tak over hodet og ny adresse i Frogn.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar