tirsdag 24. februar 2009

David Kjellberg


David Kjellberg (Foto av bilde i Frogn kommunes ordførergalleri. Tegning: Linge.)


Få har satt sitt preg på Drøbak by og Frogn kommune i moderne tid som David Kjellberg. Han var ordfører i 13 år, først 8 år i Drøbak, deretter 5 år i den nye kommunen Frogn.

David Kjellberg var egentlig svensk. Han ble født i 1902 i Bohuslän men reiste som 23-åring til Norge. Til Drøbak kom han en gang like før krigen. Han var murer, kom tidlig med i fagbevegelsen og ble formann i den stedlige Bygningsarbeiderforeningen. Derfra var veien kort til partiarbeid og lokalpolitikk.

Kjellberg var ikke redd for å si hva han mente, men var likevel populær og nøt stor tillit blant så vel partifeller som hos politiske motstandere. Som ordfører i Drøbak gjennom mange år – og ikke minst som ordfører i de avgjørende årene etter kommunesammenslutningen – øvet David Kjellberg avgjørende innflytelse på utviklingen av lokalsamfunnet. Han var en patriotisk og entusiastisk representant for en kommune i framgang. En håndverker som hadde til oppgave å omsette partiets politiske visjoner og mål i praktisk handling – et arbeid han utførte med stor dyktighet og utholdenhet.

For å kunne virkeliggjøre visjonene om sosial boligbygging for å skaffe vanlige folk verdige boforhold, trengte Drøbak Boligbyggelag billigst mulige tomter med lavest mulige grunnlagsinvesteringer. Som ordfører med bakgrunn i Arbeiderpartiet arbeidet Kjellberg iherdig for at kommunen skulle påta seg store deler av investeringene i vei, vann og kloakk, slik at tomtene i Drøbak som skulle bebygges av boligbyggelaget, ble så rimelige at de kunne godkjennes av Husbanken. Det var et avgjørende brudd med tidligere tiders borgerlige sparepolitikk.

Da han måtte gi fra seg ordførerklubba etter valgnederlaget i 1967, ble han varmt takket av så vel politiske motstandere som av dem han hadde vært en utrettelig talsmann og representant for.

David Kjellberg døde 1970.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar